At give noget til samfundet er en rigtig god følelse, og jeg synes, at INUAs mål om at bidrage til, at udsatte børn og unge i Grønland får et bedre liv, er fornuftig tænkning, som jeg gerne vil have medindflydelse på.
Der er mange gode oplevelser. En dag grinte vi så meget under aktiviteten, at en af de unge ikke kunne holde det ud længere, så hun endte med at ligge ned i sofaen med tårer i øjnene, fordi hun grinte så meget.

Cecilie

Frivillig, Ilulissat

Jeg er frivillig i INUA, fordi jeg elsker at gøre andre mennesker glade! Den bedste oplevelse i INUA er nok de timer, jeg har brugt med de andre frivillige og brugerne på aktiviteterne.

Mia

Frivillig, Nuuk

Hvem er de frivillige i KRK-INUA?

 

I INUA er alle unge velkomne. De frivillige kommer fra vidt forskellige baggrunde og laver mange forskellige ting. Nogle går på gymnasiet, andre læser på seminariet, på universitetet og på andre uddannelser, mens andre igen arbejder. Mange nævner, at de har valgt at engagere sig i KRK – INUA, fordi de gerne vil gøre noget godt for andre, og fordi de gerne vil lære nye mennesker at kende. De forskellige baggrunde og interesser er med til at gøre frivilligstyrken stærk. Hos KRK – INUA kan alle bidrage med det de er gode til.

Uiloq og Henrik er begge frivillige hos INUA. Læs deres historier herunder.

Henrik Petersen, 23

KRK-INUAs aktiviteter på Elevhjemmet i Nuuk er en succes.
Henrik er en af mange grønlandske unge, som kender til at have det svært. Nu er han frivillig i forbindelse med KRK-INUAs aktiviteter på Elevhjemmet i Nuuk, hvor han hver uge bruger sine egne erfaringer til at hjælpe andre unge.

Hvad er godt ved at være frivillig i KRK-Inua?
– At lave noget anderledes og opleve unge snakke med hinanden, hvis de har det svært. De unge på Elevhjemmet kan godt være lidt tilbageholdende. Når vi er sammen med dem, er de mere sociale. De gør fremskridt og bliver mere åbne. Det gør mig glad. Unge kan hurtigt danne fællesskaber. Selvom vi frivillige skal være en slags forbilleder for de unge i aktiviteterne, er vi jo også almindelige unge, som kan lide at have det sjovt med andre.

Hvad er du god til som frivillig?
– Jeg er god til at sprede godt humør, for jeg er en glad person. Jeg er også selv blevet mobbet i min skoletid, og derfor er jeg meget opmærksom på mobning. Jeg ved, hvordan det føles, og hvad man kan gøre ved det. Der kan være flere grunde til, at man mobber, men resultatet er, at den mobbede bliver rigtig ked af det. Jeg havde ikke lyst til at fortsætte i skole, første gang jeg blev mobbet, men så tænkte jeg: ‘Jeg vil bare være ligeglad med, hvad de siger’. Det hjalp. I dag har jeg gode venner.

Hvorfor mobber man?
– Når man mobber, prøver man at finde svagheden ved den anden. Hvis jeg blev mobbet i dag, ville jeg sige tak. Det lyder mærkeligt, for jeg mener jo ikke tak. Men når mobning ikke virker, så stopper den. Derfor er det bedre at være stille og rolig frem for at blive sur. Når jeg er sammen med børn og unge, er jeg derfor opmærksom på at stoppe mobning.

Hvordan var det at blive mobbet som barn?
– Jeg blev ked af det, for jeg blev altid mobbet: ’du er dum, du er altid dum’, sagde de. Hvis jeg sagde: ’hvor er jeg god’, vendte de det om til ’ej hvor er du dårlig’. Jeg prøvede at ryste det af mig. Hvis man har det svært, kan det også hjælpe at henvende sig til nogen, som kan hjælpe. Bedsteforældre eller venner, hvis man har det svært med sine forældre. Det gjorde jeg.

Røg hash og drak meget

Hvordan har de oplevelser påvirket dig?
– Jeg har røget meget hash, hver dag i fire måneder og drukket alkohol samtidig. Men pludselig stoppede jeg. Jeg spurgte mig selv: ’tror du, det hjælper på, at du er ked af det?’.

– Der ville ingenting ske ved at blive ved, jeg skadede bare min hjerne og mig selv. Jeg ville ikke komme fremad. Så jeg stoppede. Mine bedsteforældre har hjulpet mig meget. Nu går jeg faktisk ikke ud og har ikke røget hash i et helt år. Jeg drikker nogle gange en øl, men nu kan jeg styre det. Jeg har slet ikke lyst til det, for man bliver ikke glad af det. Jeg er glad for, jeg har lært at styre det allerede. Nogen lærer det jo desværre aldrig. Men jeg håber, mine erfaringer kan inspirere andre.

Hvad er dine planer for fremtiden?
– Jeg vil gå i skole og uddanne mig, og jeg overvejer at tage GU-pilot. Jeg vil gerne arbejde i lufthavnen bagefter, og så skal jeg være god til dansk og engelsk. Jeg har en plan for min fremtid, og det føles rart.

Uiloq Leonhardt, 19

Uiloq er elev på GU og frivillig i Inua. Det synes hun er spændende, fordi hun lærer så meget om sig selv, og det giver hende en god følelse ideni, når hun mærker, at hun gør noget for andre unge.

– Jeg møder nogle gange de unge, som vi laver aktiviteter med, på gaden her i Nuuk, og når de kommer hen til mig og snakker, bliver jeg rigtig glad. Så kan jeg mærke, at det, vi gør, hjælper de unge. Vi har også et rigtig godt fællesskab blandt os frivillige, og det er fedt at være sammen om at gøre noget godt, forklarer Uiloq Leonhardt.

Hvad får du selv ud af at være frivillig i Inua?
– Jeg får følelsen af ejerskab på et projekt og føler, at jeg er med til at ændre noget til det bedre. Inua er jo et projekt, der arbejder med de ting, der kan være svære for unge i Grønland. Det er fedt at være en del af et projekt, som sætter fokus på, at der er unge, der har det svært, og at vi unge er stærke og kan hjælpe hinanden.

Hvorfor er det godt, at unge laver aktiviteter for andre unge?
– Jeg tror, at de unge, som er med til vore aktiviteter, hurtigt føler, de kommer tæt på os frivillige, fordi vi selv er en del af ungdommen. Som unge er vort liv meget ens, og vi kender de udfordringer, som de, der kommer til aktiviteterne, selv har i deres hverdag. Så vi unge frivillige ved om nogen, hvordan det er at være ung i Grønland, siger Uiloq Leonhardt.

KRK-INUA håber, at flere unge vil bruge deres erfaringer til at hjælpe andre i det nye år. Alle kan gøre en god gerning, blot ved at give en smule af deres tid. Lidt gør også stor forskel.

INUA_frivillig

INUA_medlem

 

INUA_KNAP_KONTAKT_DK
 

Følg os på facebook

FB_KNAP

Besøg Ungdommens Røde Kors

INUA_URK_KNAP